# 37 Esperanto

Igår var det dags att beta av en stjärna på Michelinhimmelen igen, nu var det dags för Esperanto. Vi inledde med ett glas champagne, till detta fick vi ett mycket udda snacks, friterat torskskinn som skulle doppas i en söt italiensk maräng. Skinnet stod framme på bordet när vi kom, vi trodde den silverglänsande skulpturen var en bordsdekoration men så var alltså inte fallet, det skulle ätas. Men njae, det var inte särskilt gott, mest bara konstigt.

Sen kom en liten ammis, en minimacaron med murkelkräm. Lite bättre än torskskinnet men ingen fullpoängare här heller. Nästa ammis var en blodcrèpe med rödbeta. Sebbe var hyfsat nöjd, jag tyckte det smakade järn och lämnade det mesta. Petite choux med havskräfta och pilgrimsmussla föll mig mer i smaken.

En lite svajig inledning men nu började de ”riktiga” rätterna trilla in, alltså de som stod på menyn. Först ut, frusen fänkål och Grönländska råräkor, k’ändes fräscht men nästa rätt var bättre. In kom en alggravad makrill med sötad pepparrotsmjölk och bakad äggula omgiven av ett dimmoln, mycket god!

Sen kom kvällens största konstverk, det såg ut som en bit skog inskyfflad på tallriken. Blommor, mossa, gräs och sten som i själva verket var en rätt med nypotatis, mandel och ramslök, vackert och väldigt god!

Sparris kokt som förr med bakad filmjölk, saltad torsk och fläsksvål var inte så dumt det heller och Kolgrillade persiljerötter med torkad och rå svensk Wagyu ko med rökparfymerade toppmurklor var en upplevelse när de eldade på mossa i en liten röklåda på bordet. Tyckte dock att kossan var lite seg!

Langoustine med varma päron med kycklingskinn och kyld kycklingbuljong var gott men ingen fullpoängare. Kräftan som borde smaka fräscht av hav  försvann lite i kycklingsmaken.

En studie i jordärtskocka med montage av svenskt lamm var helt ok men fortfarande imponerade förätterna mest.

Till slut var det dags för efterrätt, en Gotländsk rabarber under tryck medBretonpudding och smulbär från spishyllan. Som den dessertälskare jag är var det såklart en liten höjdpunkt.

Sen drack vi dyrt kaffe med lite små (för små!) godisbitar till.

Summa summrum, högklassig, trevlig service som sig bör. Roliga, lite annourlunda viner. Vacker mat där några rätter stack ut, några var ok, andra konstiga. Tråkig toalett.

Lämna en kommentar

Under Uncategorized

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s