La Habana

så landade vi då i Havanna, bland nedgångga hus, människor som hänger i sina fönster för att inte missa något på gatan och 50-tals amerikanska bilar på gatorna. Precis som man föreställt sig alltså. För att vara på den säkra sidan hade vi bokat hotell hemifrån. Vi hade läst att de kunde kräva en hotelladress i passkontrollen men det var ingen som frågade. Vi bodde i alla fall i gamla Havanna på hotell Deauville, inget hotell att rekommendera specifikt men det var hyfsat billigt och frukost ingick. Vi strosar omkring i gränderna och ”Flickan från Havanna” går på repeat i huvudet, alla sitter verkligen i sina fönster. Det är ganska smutsigt och förfallet men på något sätt lite charmigt ändå. Vi äter på en paladar, en ”hemma hos restaurang”. Det blev hummer, ris, bönor och stekt banan, en ganska vanlig kubansk måltid ska det visa sig. Fast hummern kan bytas ut mot räkor, kyckling eller fläskkotlett. En sådan måltid går runt på ca 10 CUC per person (=70kr).Vi dricker daquiris på La Floridita, samma ställe som Hemingway drack sina på. Det har blivit något av ett turistställe så här är drinkarna förhållandevis dyra, 6CUC, på andra barer kostar de mellan 2-3CUC men det gör inte så mycket när de akomponjeras av en liten orkester. Vi andas in atmosfären och diskuterar Den gamle och havet (det var väl nån gubbe som drog upp en stor fisk?!) Eftersom vi ändå är inne på det litterära spåret gick vi till Ernest favoritbar för mojitos också, Bodeguita del Medio.

Vad vi inte riktigt räknat med är att många saker är svåra att få tag på i Kuba. Ex drog Sebbe i tån i en gatsten och började blöda rejält. Vi gick in i flera affärer och apotek för att hitta plåster men det finns inte. Anna McGyver bandagerade tån i våtservetter (medhavd från Suecia), toapapper som fästes med en bagagetag (dom som sätts på väskorna på flygplatsen alltså) för att klistra ihop det. Inte för att min tandläkare skulle läsa detta men vi letade faktiskt efter tandtråd, helt omöjligt det med att få tag på! Vi slås dock över hur trevliga och hjälpsamma många är. En ung kubansk tjej som kunde lite engelska försökte hjälpa oss i plåsterjakten. Hon fick inte tag på några just då men när vi senare på kvällen springer på henne av en slump kommer hon framspringade med två plåster. Sweet!

Vad som också är väldigt trevligt med Havanna (och varenda liten by/stad på Kuba) är musiken. Var och varannan liten bar och restaurang har liveband i stort sett varenda kväll. Det är riktigt duktiga musiker som spelar kontrabas, blås, maracas osv och sjunger sköna salsarytmer. Väldigt mysigt att sippa mojitos och lyssna på musik på kvällarna!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Lämna en kommentar

Under Resa

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s