#54 Gastrologik

För ungefär 2 månader sedan bokade vi bord på Gastrologik, första lediga datumet var 7 mars. Efter många fina recensioner och en Gulddrake är Gastrologik minst sagt hett! Deras filosofi är att styr och inte efterfrågan. Alltså får man äta det som serveras och det finns inga färdiga menyer. Man väljer om man vill ha 3 eller 6 rätter. Vi gick på det senare och sähär såg det ut (inklusive lite ammisar och extrarätter):

Snacks

Brioche på virvelmjöl från Warbro kvarn med smör smaksatt med gröna enbär från Ugglarp

Bröd är ju alltid gott och enbär var lite spännande smaksättning på smöret. Dock inget jättespeciellt, två björnar BB

Aptitretare

Puré på brynta lökar från Norrtälje med peppriga sockerchips

Nu börjar vi triggas här, tänk att så mycket smak kan rymmas i en puttekulas storlek,  BBB

Glass på svensk pepparrot från Fjärås med salta smulor

Kan ju låta lite konstigt men när man smakar känns det självklart, BBB

Surdegsfriterad, slånlav från Falkenberg

Ojojoj att friterad mossa kunde smaka så bra?! Bästa ammisen, BBBB

Från Grönsakslandet

Körsbärseldad puré på rödbeta från Forsbergs grönt med tartar på häst, inlagda ramslöksbär, friterad salvia och emulsion på oxmärg.

Rödbetan hade verkligen en härligt eldad, rökig smak. Häst var ju ganska gott samtidigt känns det ändå lite konstigt att veta att det är det man äter?! BBBB

Från Åkern

Jordärtskocka från Forsbergs grönt som stenugnsbakats med äppleträ samt glaskokt skrei och algsmör med en buljong på samma jordärtskocka

Hade aldrig hört talas om skrei men det är visst en slags torskfisk. Gudomligt god var den i alla fall! Härlig buljong med rökta alger i, BBBB

Från havet eller sjön

Stekt pilgrimsmussla från Hitra med morötter från Norrtälje, beldinicitroner och fermenterad vitlök.

En av kvällens riktiga höjdare! Dom där beldinicitronerna hade inte plockats i onödan om man säger så, fantastisk smakrik men ändå mild citronsmak, BBBBB

Från Skogen

Pannstekt rygg av kviga från mälardalen som hängmörats i 12 veckor med ostron och vattenkrasse emulsion, ugnsbakt rotselleri samt syrad rödlök

Det var ju ingen ryggbiff från ICA precis, herregud vad gott det är med bra kött, BBBB

Från Mejeriet

Creme på ”Getädel” med ångad rödbeta, lagrad ättika och hasselnötter

Sebbe säger BBB, jag säger -. Men det är ju mest för att jag inte gillar ost alls, särskilt inte käftsmällsmögelost. Men den var ju fin att se på, vackert upplagd såklart.

Fördessert

Citron och timjanglass med Italiensk maräng och citrongelé

Precis som en sån här mellanrätt ska vara, lätt, fräsch och rensa smaklökarna, BBB

Dessert 1

Blodapelsinsorbét och marmelad med lakritskräm och hyvlad rå fänkål

Detta var typ den godaste efterrätt vi ätit. Laktris och blodapelsin är en match från himlen. Ge oss mer! BBBBB

Dessert 2

Bitter chokladganache med salt karamell, chokladcrepe, äppelkompott och karamellglass.

Choklad kan liksom aldrig bli fel. Särskilt inte när man får kolasås till. Och kolaglass, BBBB

Kaffegodis

Havtornsmarshmallow och kardemummaparfait En ärta stor men gud vilka smaker i den lilla jäkeln, BBBB
Mördegsbotten av äpple med äpplekompott och äppelgelé, Som en liten, liten äppelpaj i dockhusformat, BBB
Cholkladrör med citroncurd och hasselnötscreme, som sagt choklad, gott, BBBB

Utöver det här fick vi en extra mellanrätt, vaktelägg med mjölkskum och tryffel. Den var nog kvällen ”sämsta” rätt. Det känns nästan tasktigt att skriva sämsta för inget var såklart dåligt på ett ställe som detta. På samma sätt var ju inte virvelmjölsbriochen dålig. Hade dessa rätter serverats på någon annan krog hade de fått toppbetyg. Men nu var allt annat så sjukt gott att den där tryffeln tog över lite för mycket.

Efter 4 timmar trillade vi ut från restaurangen. Mätta (men ändå ganska bekvämt mätta för det var ingen tung mat!) och faktiskt lite lyckligare. Så fick man med sig en fin liten bok hem där de berättar om sina leverantörer. Värt varenda krona!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Lämna en kommentar

Filed under Restaurang, Vi tipsar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s